uk flag   dutch flag

ONZE HISTORIE

uk flag   dutch flag

Waar nu onze mooie jachthaven ligt was vroeger het land van de Ambachtsheerlijkheid, één van de grootste agrarische bedrijven van Nederland. In 1898 werd de grond onteigend en in 1900 heeft het toenmalige Ministerie van Waterstaat de haven uitgebaggerd en ingericht.

In de loop der Jaren heeft de haven al vele namen gehad; de eerste naam die we konden achterhalen was Spoorweghaven, gevolgd door Rijkshaven, Tramhaven en Veerhaven.

De R.T.M.- Rotterdamsche Tramweg Maatschappij – kreeg het recht gebruik te maken van 3 steigers aan de westkant. Er kwam een stationsgebouw waar de passagiers, die met de tram aankwamen vanuit Rotterdam, konden wachten op de veerpont.
Op 15 oktober 1900 voer de eerste veerpont naar Willemstad. Al snel volgden andere veerdiensten naar Ooltgensplaat en Zijpe en later ook naar den Bommel.

Ook het goederenvervoer vanuit de haven was van groot belang. Aan de noordkant van de haven lagen drie steigers op verschillende hoogtes. Vanaf deze steigers werden de goederen die per rail werden aangevoerd verscheept. De RTM was overigens de eerste ter wereld die met containers werkte. In 1957 reed de laatste goederentram.

Na de bouw in 1964 van de Haringvlietbrug werd ook de veerpont overbodig. De laatste pont voer in 1966 naar Willemstad. Vanaf die tijd werd de werf gebruikt voor de watersport.

Numansdorp Marina_Old Marina

In 1990 kochten Waldi Wiedmer en Jeannet Klick de jachtwerf met het plan om een catamaran te bouwen en na een aantal jaren te gaan charteren in de Caribean. Door hard werken groeide de jachtwerf echter uit tot een succesvol bedrijf. De plannen veranderden en de tekeningen van de cat bleven liggen in een stoffig hoekje.

Numansdorp Marina_Old Marina
DCP_0926

Tot de jachtwerf behoorden een aantal boxen die werden gebruikt door klanten van de jachtwerf. Na tien jaar namen Jeannet en Waldi het overige deel van de haven over van de gemeente en in 2002 werd de nieuwe, moderne haven Marina Numansdorp met een knallend feest officieel geopend.

In 2012 is de jachtwerf verkocht aan Benno en Judith Rexwinkel en bestaat nu onder de naam Jachtwerf Rexwinkel Numansdorp.

Tot op de dag van vandaag werken beide bedrijven nauw samen om de vaak gezamenlijke klanten van dienst te zijn.